Vedligeholdelse og renovering

Forening for påskønnelse af Bertel Udsens huse vil gerne bidrage til, at så mange som muligt at Bertel Udsens huse bliver bevaret. På denne side kan Udsen-husejere dele erfaringer, anbefalinger, og tips og tricks til, hvordan man bedst muligt vedligeholder et Bertel Udsen-hus, opdaterer det og – eventuelt – udbygger det, på en måde, der er tro over for den oprindelige stil og som samtidig giver dem liv som et fungerende hjem – både nu og i fremtiden. 

Kontakt os endelig på berteludsenshuse@gmail, hvis du vil dele dine erfaringer om hvor man kan finde reservedele i Udsens originale stil, hvordan du har vedligeholdt eller forbedret ind- og udvendige dele af huset, hvad mindre eller større projekter som nyt tag eller tilbygning har kostet og hvem der evt. kan anbefales til at udføre de forskellige opgaver. Så vil vi dele det på denne side til glæde for alle Udsen-husejere.

Renovering af originalt Oregon Pine-køkken

Bertel Udsen-huse blev som regel “født” med et flot køkken med køkkenlåger i Oregon Pine og køkkenbordplader i sort træ og i stål omkring vasken. Materialerne var i ypperste kvalitet, men specielt slidte køkkenlåger og/eller vandskader har været årsag til, at mange originale køkkener er blevet udskiftet. Men der er en anden mulighed: Blot at udskifte det yderste Oregon Pine-finér og beholde et ellers fint fungerende og klassisk køkken.

Michael Merrild fra Birkevej 10 i Birkerød havde i sit hus fra 1961 et originalt Oregon Pine-køkken, som trængte til forbedring. Han benyttede snedkervirksomheden Strø Mølle ApS i Skævinge i Nordsjælland og de udførte et virkelig flot stykke arbejde, som gjorde, at Birkevej 10 i dag står med et Oregon Pine-køkken, der er identisk med det originale, da huset blev bygget i 1961.

Det kræver lidt forberedelse af afmontere og måle alle skabe og skuffer og nummerere dem, så det for snedkeren er tydeligt, hvilke skabe og skuffer, der er placeret overfor hinanden, således at træmønsteret kan gå igen. Snedkeren monterer et nyt lag Oregon Pine på hver låge/kuffe, sliber og lakerer dem.

Prisen for nyt Oregon Pine-finér på alle flader i køkkenet var 23.800 kr. inkl. moms.

Michael Merrild kan kontaktes på tlf. 3049 1048, hvis der er spørgsmål til køkkenprojektet eller samarbejdet med Strø Mølle.


Træbehandling af garage- og hoveddør

Huset på Arnevangen 15 i Søllerød har en karakteristisk Udsen-hoveddør og ditto garagedør, som trængte meget til at blive slebet og olieret, da Peter og Maria købte huset i 2021. I dag ser de sådan ud:

Dørene er blevet slebet og olieret med Berger Siedle Outdoor Oil Natur i et par år i træk. Alexander fra StellaNova Gulve klarede opgaven, og han kan varmt anbefales. Prisen på første slibning og oliering kender vi desværre ikke (vi fik en samlet pris, der inkluderede slibning af vores gulve), men de efterfølgende år har vi fået olieret hoveddøren og garagedøren, plus træet omkring 6 små vinduer, 13 almindelige vinduer, 6 store vinduespartier, 1 terrassedør og 1 terrassedobbeltdør for 3.200 kr.

Peter og Maria kan kontaktes på tlf. 2628 2457, hvis der er spørgsmål til dette vedligeholdelsesprojekt.