Nyhedsbrev februar 2023

Nyhedsbrevet blev sendt til foreningens medlemmer d. 23. februar 2023. Man kan med fordel blive blive medlem af foreningen, hvis man ønsker at modtage fremtidige nyhedsbreve. Medlemskab af foreningen er gratis.


Kære [medlemsnavn]

Her er lidt nyheder om foreningens aktiviteter til dig, der er medlem nummer [X] ud af pt. 49 medlemmer i Forening for påskønnelse af Bertel Udsens huse

Vi er meget glade og beærede over, at foreningens medlemmer efterhånden inkluderer flere af Bertel Udsens familiemedlemmer, samt flere arkitekter og håndværkere, der har kendt ham og gennem tiderne arbejdet med at bygge hans mange huse. I foreningen er selvfølgelig også mange, der enten besidder en naturlig interesse for hans arkitektur og/eller ejer et af hans huse. 

Nyt på hjemmesiden

Hjemmesiden bliver løbende opdateret med adresser på Bertel Udsen-huse, efterhånden som vi bliver gjort opmærksomme på dem. Siden sidst er der kommet en håndfuld nye adresser: 

 • Birkevej 10 i Birkerød
 • Egemosen 18 i Skodsborg
 • Hegnsvej 9 i Nærum
 • Hegnsvej 59 i Nærum
 • Rolandsvej 4 i Brøndby

Vi blev inviteret på besøg hos Birkevej 10 i Birkerød, som er et ualmindeligt velholdt Udsen-hus fra 1962, der virker dejligt genkendeligt. Bygherre havde nemlig anmodet om at få bygget et hus med samme plantegning som Udsens eget hus på Bjælkevangen 15. Flere detaljer og alle billeder kan ses på hjemmesiden her. Nedenfor et lille uddrag: 

Bemærk især det nænsomt restaurerede køkken, som nuværende ejer med omhu og omsorg for husets ånd har ladet renovere: De gamle låger blev afmonteret og fik fjernet den gamle Oregon Pine finér, hvorefter et nyt lag Oregon Pine blev monteret, slebet og lakeret, således at køkkenet i dag fremstår helt som da det blev monteret i 1962. 

Tusinde tak til Michael Merrild for at dele hans hus med os og foreningens medlemmer. 

Detaljer om restaureringen af køkkenet på Birkevej vil blive delt på en side, der pt. er under udarbejdelse, hvor vi deler restaurerings- og vedligeholdelsestips medlemmer imellem. 

Restaurering og vedligeholdelse: Erfaring med udskift af tagpap?

Vi hører meget gerne fra medlemmer, der har erfaring med at udskifte tagpappet på et Udsen-hus. Hvilken håndværker blev brugt, og kan denne anbefales? Hvad lærte I af processen? Hvad kostede det? Der er mange Udsen-huse, der får udskiftet deres tagpap i disse år, og bl.a. Rolandsvej 4 i Brøndby står overfor dette projekt. Derfor vil anbefalinger og tips være nyttige, og vil også kunne deles på hjemmesiden. Skriv gerne til berteludsenshuse@gmail.com

Et herligt øjebliksbillede

Vi har venligst fået tilsendt og fået lov til at dele et billede af Bertel Udsen, fra da der var rejsegilde på Højbjerggårdsvej 38 i maj 1971. På billedet ses Bertel Udsen længst til højre og overfor ham står hans kone, Gunvor. Tusinde tak til Thomas Heilmann for billedet. 

Åbent hus-arrangementer

Vi er taknemmelige over at kunne starte foråret 2023 ud med at tilbyde medlemmerne at besøge to smukke Bertel Udsen-huse: Villa Udsen (Udsens eget hus) på Bjælkevangen 15 og Villa Heilmann på Højbjerggårdsvej 38. 

 • Åbent hus hos Villa Udsen: Huset blev bygget i 1956 til at være Bertel Udsens familiehus, og blev i 1962 udvidet til også at indeholde hans tegnestue.
 • Åbent hus hos Villa Heilmann: Huset er fra 1971 og fik i 2021 hædrende omtale i forbindelse med Rudersdal Kommunes arkitektur- og bevaringspris. Huset kendetegnes ved brugen af træ i alle ydermure og muret kerne midt gennem huset.
  • Hvornår: Søndag d. 30 april 2023 klokken 14 til 15
  • Hvor: Højbjerggårdsvej 38 i Øverød, Holte. 
  • Hvordan: Læs mere og tilmeld dig her

Alle er velkomne, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding kan ske via hjemmesiden (se link til hvert åbent hus-arrangement ovenfor) eller ved at skrive til berteludsenshuse@gmail.com.  

Vi ser meget frem til to gode dage, hvor medlemmerne kan møde hinanden og samtidigt se to huse, der er en væsentlig del af Danmarks arkitektoniske kulturarv. 

Med venlige hilsner, 

Peter og Maria